20 January 2010

Jepun oh Jepun

kenapa ramai orang kita yang suka pada negara Jepun? mungkin sebab negara Jepun sebuah negara yang maju. tapi apa guna kemajuan dari aspek lahiriah semata tanpa mementingkan kerohanian?

peratusan orang yang mengalami tekanan jiwa di Jepun semakin meningkat. kalau ikut apa yang aku dah survey pasal Jepun ni, hidup diorang macam robot yang dah diprogramkan dgn program yang sangat-sangat padat.

untung sangatlah kalau orang Malaysia yang dapat kerja di Jepun. gaji sangat-sangat lumayan. tapi lepas ditukar pada mata wang kita. kalau untuk tampung hidup kat Jepun,gaji yang lumayan tu takkan pernah cukup.

kalau korang nak tau harga kereta kat Jepun jauh lbh murah dari harga kereta kat Malaysia. kadang2 sampai separuh dari harga kereta kat Malaysia. tapi diorang lbh suka naik public transport dari drive sendiri. ye la. sape yg larat nk bayar parking sampai RM30 untuk satu jam. wow! RM30 untuk 1 jam. bayangkan kalau diorang kerja 8jam untuk satu hari. maknanya diorang kena spend RM240 utk parking semata-mata. itu blm t'masuk wet minyak lagi. tinggi jugak kos hidup kat sana. huh! sebab tu lah kat Jepun ramai yang sanggup pura2 kerja lebih masa utk dapat extra income. dah la starting gaji RM6000 or RM7000 je sebulan. kalau kat Malaysia dah boleh hidup senang. tapi kalau kat Jepun apa yang kau dapat dengan gaji yang banyak tu??

kat Jepun diorang tak amek kira pengalaman yang banyak untuk dihormati, tapi diorang lbh pentingkan seniority. kalau kau dah ada 10 tahun pengalaman kerja kat syarikat lain n kau masuk office baru. kau akan dianggap macam tak ada apa-apa. orang yang dah lama kerja kat situ jugak yg akn dihormati walaupun pengalaman die tak banyak. pelik-peliklah diorang ni.

ha! de lagi. kalau kau pekerja junior kau kena hidangkan teh kat semua staff yang ada kat situ. TAPI kalau kat situ ada staff pompuan, secara automatik tugas bncuh teh 2 akan dapat kat pompuan tu tak kira lah masa tu die senior atau tak. kenapa la diorang still anggap pompuan ni manusia kelas kedua??haih!!

kalau bilik sebesar 12kaki x 12kaki tanpa bilik air dan hanya mempunyai sebuah mangkuk tandas dengan sewaan RM2,000 sebulan. Setiap kali nak mandi kau kena kayuh basikal selama 10 minit ke tempat mandi awam yang dikenakan bayaran RM12. Bayangkanlah! Rumah di Tokyo memang terlalu mahal. Harga sebuah bilik sewa antara RM5,000. Dan kalau sebuah rumah yang lengkap dengan bilik air dan juga dapur harganya dlm lngkungan RM12,000. sebab tu lah agaknye orang Jepun jarang mandi. hahaha!!

kalau kau nak shopping kat Jepun n terasa nak beli lappy or handphone lbh baik btlkan je niat kau tu. sebab kau takkan paham sepatah haram pon. semua program dlm tu gunakan bahasa Jepun. kalau lappy harga die xde yg bawah RM6000. aiyoo!! mahal nk mampus! handphone kat Jepun xguna sim kad. so tak boleh lah nk guna fon Jepun kat Malaysia melainkan kalau kau sanggup nk modify. tapi boleh ke. hp kat Jepun guna talian yg dah diprogramkan n kene daftar talian Jepun. ah! gilo!

org Jepun ni sgt pntingkan kualiti. sebenarnye apple Fuji yg jual kt Malaysia adalah apple yg dah xde kualiti pada org Jepun. sbb tu dorang ekspot bende tu. harga apple kat sana blh sampai RM8.00 utk sebijik! memang aku fikir banyak kali kalau nk beli. tp mesti sedap gile kan??huhu. patut la membe ak tekanan je dok Jepun. hahaha



*ape2 pon Apple pnye iPhone 3GS tu tetap semat lah!!huhu

4 comments: